Gebroeders Willem en Johan van Heest sinds 1980 judo meester

In september 1980 begonnen Johan en Willem van Heest voor het eerst met het zelfstandig geven van judo lessen.

Op zich geen bijzonder feit, ware het niet dat zij beide vanaf die tijd onafgebroken nog steeds met veel passie en vakmanschap lesgeven in Amsterdam en omstreken. Een zeer bijzondere prestatie van twee bijzondere judoka’s.

In 1980 werden de broers gevraagd om op diverse plekken in Amsterdam les te gaan geven. Ze gaan het proberen en komen er snel achter dat zij hier heel veel plezier aan beleven. Ook de kinderen en ouders zijn zeer enthousiast. Zij besloten om zich hier verder in te gaan specialiseren. Al snel werden de juiste diploma’s gehaald en gaan de broers aan de slag om hun kennis over te dragen aan hun leerlingen.

Johan en Willem zijn dus al tientallen jaren onafgebroken bezig. Week in week uit, maand in maand uit, jaar in jaar uit, proberen zij honderden en in hun geval duizenden kinderen de fijne kneepjes van de judosport bij te brengen. Deze veldwerkers/pioniers zijn ongelofelijk belangrijk voor het voortbestaan van de judosport in Nederland, en dan vooral ook in de breedtesport. Beide zijn vakmensen van een bijzondere soort, dit omdat zij de judoka’s die zij opleiden met name technisch op een kwalitatief hoog niveau brengen.

Onafscheidelijk

De twee broers zijn onafscheidelijk en delen de passie voor het judo, maar vooral ook voor het lesgeven. Zij vullen elkaar aan op vele fronten. De ongekende staat van dienst van deze twee broers is de IMAF Kodokan Judo Nederland niet ontgaan. Op 13-05-2023 zijn Willem en Johan onderscheiden met een erepromotie, waarbij Willem zijn 5e dan een Johan zijn 6e dan (rood wit geblokte band) heeft gekregen.

Wat een extra glans aan dit verhaal geeft en de familie van Heest in de judosport nog unieker maakt, is dat ook de zus van Willem en Johan, Patricia, haar judoleraar diploma heeft behaald en zich verdienstelijk heeft gemaakt door jarenlang judo les te geven aan jonge kinderen.
Het judovirus is daardoor ook overslagen naar de zoon van Willem: Mike van Heest, en naar de zoon van Johan: Justin van Heest, die beide eveneens de bevoegdheid hebben om les te geven.

Bij de familie van Heest staat de teller nu op 5 judo leraren

Maar wie weet volgen er misschien nog meer, want Justins twee broertjes Janne en Johan jr. staan ook al vaak als hulpmeester bij hun vader op de mat. Daarbij zit Janne op de Topsport Talentenschool Caland lyceum (alleen mogelijk met een sportstatus). Hij hoort nu al bij de top van Nederland en heeft al een prijzenkast vol met nationale en internationale medailles en is dus behoorlijk op weg om in de voetsporen te treden van zijn broer en vader.

Foto van de broers Johan en Willem van Heest in judopak, beiden met in hun hand het net behaalde certificaat, Johan voor de 6e dan, en Willem voor de 5e dan.
De broers Johan (links) en Willem van Heest, beiden met in hun hand het net behaalde certificaat, Johan voor de 6e dan, en Willem voor de 5e dan.
Foto van de broers Johan en Willem van Heest in judopak, beiden met in hun hand het net behaalde certificaat, Johan voor de 6e dan, en Willem voor de 5e dan.
Foto van de broers Johan en Willem van Heest in judopak, beiden met in hun hand het net behaalde certificaat, Johan voor de 6e dan, en Willem voor de 5e dan.
Joop Pauel, Johan en Willem van Heest, Richard de Bijl staand in judopak op de tatami.
Van links naar rechts Joop Pauel, Johan en Willem van Heest, Richard de Bijl.