Willem Ruska – tweevoudig Olympisch Kampioen

Zoals ieder kind zijn idool heeft in de sport, was dat voor Johan absoluut Willem Ruska, de grote blonde reus uit Amsterdam. Zo volgde hij op vrij jonge leeftijd al zijn prestaties. Als ware trofee had hij jarenlang een full colour actie poster van hem boven zijn bed hangen,welke uitgebracht was nadat Willem Ruska twee gouden medailles had gewonnen op de Olympische Spelen in München.
Hij had hiermee meteen geschiedenis geschreven. Nooit eerder had een judoka dit gepresteerd: twee gouden medailles op de Olympische Spelen en gelijk ook nooit meer te evenaren omdat je nu niet meer kunt deelnemen in twee gewichtsklassen.

Leuk detail is dat deze poster de dikte had van een legpuzzel.
Er was dus ooit een puzzel van Willem Ruska, en Johan had hiervan de “ongepuzzelde” versie.

Getraind worden door je grote voorbeeld

Johans grootste droom was om ooit te mogen trainen en les te krijgen van zijn grote voorbeeld, Willem Ruska.
Deze droom werd werkelijkheid begin jaren 80 en groeide zelfs uit tot een vriendschap, waarbij Willem het vaak had over ‘mijn broertje’ en hiermee Johan bedoelde. Je kan je wel voorstellen dat hij dat het grootste compliment vond wat hij op dat moment kon krijgen. Enige gelijkenis was er wel, Johan en Willem zijn allebei ras Amsterdammers en blond. Alleen was Willem de grote-, en Johan de kleine blonde reus.

Muscle Power team

In 1983 wordt het initiatief genomen door twee toonaangevende judoka’s in Amsterdam – Eddy Kaspers en Johan van Heest – om een centrale plek in Amsterdam te creëren waar alle talentvolle judoka’s uit Amsterdam en omstreken samen konden trainen. Het doel was de kwaliteit van het judo in Amsterdam op een hoger niveau te brengen en door te kunnen breken in Nederland en het buitenland.

Uiteindelijk lukt het ze om Frits Lohnen mee te krijgen in hun plan. Frits stelt zijn sportschool beschikbaar. Ze mogen twee keer in de week gebruik maken van zijn dojo en tevens mogen zij gebruik maken van zijn krachttraining ruimte. Een belangrijk punt hierbij is dat ze Willem Ruska warm hebben kunnen maken voor dit plan, dat alle trainingen door hem gegeven zouden worden, en hij tevens coach zou zijn bij de wedstrijden die zich zouden aandienen. De enige voorwaarde die Frits Lohnen hieraan stelde is dat zij onder de naam Muscle Power moesten judoën. Muscle Power was toen een bekend merk op het gebied van sportvoeding.

Binnen no time merkten Johan en Eddy dat het een enorm succes was. Al snel kwamen alle talentvolle judoka’s uit Amsterdam en omstreken, gevraagd en ongevraagd, zich aansluiten bij Muscle Power. Het was zelfs zo dat delegaties van andere judo scholen van ver buiten Amsterdam kwamen vragen of ze een keer mee mochten trainen bij Muscle Power. Het succes werd al snel zichtbaar in resultaten. 5 judoka’s (waaronder Johan) uit het team Muscle Power behaalden een medaille op de NK individueel. Als kers op de taart werd Muscle Power uit het niks (ze hadden nooit eerder meegedaan) in 1984 kampioen van Nederland bij de clubteams. Waarin Johan van Heest al zijn partijen won en dus zeer belangrijk was voor het behalen van dit succes.

Helaas viel het Muscle Power team na drie jaar uit elkaar. De reden waardoor was niet zo netjes te noemen, vooral niet richting een groot kampioen, trainer en coach zoals Willem Ruska. Wij willen niet met modder gooien richting oud judoka’s of richting een judo club dus houden wij de reden voor onszelf. Willem gooide direct en terecht de handdoek in de ring en het team Muscle Power verdween. Wel werd er nog een aantal jaren doorgetraind onder leiding van Willem Ruska.

Trainingsstage in Japan

Johan is altijd zeer loyaal geweest aan Willem Ruska en heeft vanaf het begin (1983) tot het einde bij Ruska getraind, totdat Johan zelf stopte als actief judoka in 1989. Johan heeft Willem Ruska altijd beschouwd als een van de grootste en beste judoka’s. Met veel respect heeft hij altijd aan iedereen verkondigd dat hij behalve de beste judoka, ook een van de beste trainers was die je kon hebben. Toen Johan in 1989 vijf weken op trainingsstage naar Japan ging bij de heer Isao Okano als voorbereiding voor de komende belangrijke wedstrijden, kwam Willem Ruska zelfs een week naar Japan om te kijken hoe het met Johan verging. Johan was daarbij super trots om te kunnen zeggen dat Willem Ruska zijn trainer was.

Ruska judo grootheid in Japan

In Japan kwam Johan er nogmaals achter wat voor een judogrootheid Willem Ruska was. Met diep respect werd Willem daar gezien en behandelt als een groot Kampioen. Letterlijk en figuurlijk werden de deuren voor hem geopend, en was het een eer voor de judoka’s van Okano om een keer met hem te mogen judoën. Zo stonden ze in lange rijen om een speciaal gemaakte handtekening, die ze dan uiteindelijk na vele buigingen met respect in ontvangst namen.

Het ging Ruska om de sport

Een andere mooie eigenschap van Willem Ruska was dat hij dit allemaal belangeloos deed, puur en alleen omdat het hem om het judo ging. Hij stond 100 procent klaar voor zijn judoka’s, op voorwaarde dat zij ook 100 procent voor het judo over hadden. Dit was een van de redenen waardoor er een goede match ontstond tussen Johan en Willem Ruska. Johan is in die jaren de assistent-trainer van Willem geweest en nam zijn lessen over als dat nodig was.

Prestatie lijst Willem Ruska, een kleine greep hieruit:

2 x Olympisch kampioen (1972 München)
2 x Wereldkampioen
2 x Europees kampioen

Voorloper van Topjudo Amsterdam

Bijzonder is echter wel dat het Muscle Power Team zijn tijd ver vooruit was. In het hedendaagse judo zijn de gezamenlijke bundelingen van judoka’s en clubs niet meer weg te denken, bijvoorbeeld Top Judo Amsterdam, Hercules en de RTC’s en het NTC. Allemaal plekken waar (top-) judoka’s samenkomen uit diverse regio ‘s met allemaal hetzelfde doel: Het niveau van de beste judoka’s door gezamenlijke trainingen naar de top te brengen. Het niveau omhoogtillen, nationaal en internationaal. Johan is altijd belangrijk geweest in dit proces en heeft zich voor 100 % ingezet om dit plan te laten slagen. Hij heeft altijd ingezien dat dit de enige manier is om het judo op een hoger niveau te krijgen. Dit is ook de reden waarom Johan vanaf begin van het bestaan van Top Judo Amsterdam nauw betrokken is geweest bij het proces dat heeft geleid tot het feit dat TJA nu bij de top van Nederland hoort.

Olympisch Kampioen Isao Okano en Willem Ruska in actie in de Kodokan Tokyo jaren 70. Het is voor Johan een voorrecht geweest om met deze twee grootmeesters getraind te hebben.
Olympische Spelen 1972, Wim Ruska steekt zijn arm omhoog nadat hij met een houdgreep gewonnen heeft.
Olympische Spelen 1972
Johan van Heest in een oefenpartijtje met Wim Ruska.
Johan van Heest traint met Wim Ruska op de judomat.
Willem (foto boven) en Johan (foto onder) bezig met een randori (oefen wedstrijd ) op de grond bij grootmeester Isao Okano in Tokyo 1989.
Johan van Heest in een oefenpartijtje met Wim Ruska.
Wim Ruska kijkt toe terwijl Johan van Heest aan het trainen is op de judomat.
Op de voorgrond Johan in aktie onder toeziend oog van Willem Ruska bij Isao Okano.
Krantenknipsel: Johan van Heest is hard op weg om een nieuwe Geesink of Ruska te worden. Op het knispel een foto van Johan van Heest die Wim Ruska in een houdgreep heeft.
Krantenartikel van 27 januari 1988 over Johan van Heest en Wim Ruska.
Groepsfoto van het Muscle Power team onder leiding van Wim Ruska en met judoka Johan van Heest.
Johan in de groepsfoto van het Muscle Power team onder leiding van Wim Ruska dat Nederlands kampioen club teams werd in 1984.