Dat er in een jaar veel kan veranderen was gisteren tijdens de Nederlandse Kampioenschappen tot 15 jaar te zien waar JCL/TJA judoka’s Kelley Hamming en Jesper de Miranda aan mee deden. Natuurlijk het NK is nog steeds het Topsportevenement: met maar liefst 10 matten, 50 scheidsrechters en 450 judoka’s die in 18 verschillende gewichtsklasses om de medailles strijden. Dit jaar was er minder plaats voor verwondering. Dit jaar wilde we laten zien dat we geen bijrol meer spelen op dit soort podia. Was het niet eens tijd dat al dat harde trainen, zich zou gaan uitbetalen? Wie weet, een verslag van deze dag!

Voor Kelley was het (weer) een vroegertje, om stipt kwart over acht ’s ochtends moest er gewogen worden. Na het wegen en een goede warming up met de andere TJA meiden begon het lange wachten. Niet veel mensen zullen zich realiseren dat dit voor judoka’s een zenuwslopend moment is. Je bent zenuwachtig, je hebt het koud en warm tegelijk en dan wil je ook nog eens proberen je (mogelijke) tegenstanders te analyseren. Dit zorgt er voor dat je eerste wedstrijd op een toernooi vaak de belangrijkste is. Gelukkig won Kelley, vol gefocust en een aanvallend strijd plan, haar eerste wedstrijd vrij gemakkelijk met ippon. Met veel vechtlust en doorzettingsvermogen wist Kelley ook haar volgende wedstrijden en de kwartfinale winnend af te sluiten. Dit was erg knap aangezien hiervoor twee oud NK medaille winnaressen werden verslagen. In de halve finale trof Kelley ook een knokker en vanzelf sprekend ging de strijd dan ook gelijk op. Doordat Kelley een straf kreeg en wat meer risico nam kon haar tegenstandster helaas een yuko scoren. Weg NK finale en dus teleurstelling bij Kelley. Ondanks dat Kelley dit verlies van zich afzette, en ook tijdens haar partij om het brons zich weer 200% inzette, ging deze pot tegen een erg sterke tegenstander helaas verloren. Hevige teleurstelling was het resultaat. Iets later kwam gelukkig ook het besef dat zij met haar vierde plek niet alleen een LOOT-status (Topsport status), had binnen gehaald, maar dat dit ook de beste prestatie was op een NK van een JCL-judoka de laatste 10 jaar.

‘S middags was het de beurt aan Jesper de Miranda. Voor Jesper was het de eerste keer op het NK. Aangezien Jesper in het voorseizoen op bijna elk (groot) toernooi een medaille had gepakt en meerdere keren per week hard traint. Was ook jesper niet voor een bijrol gekomen. Het ochtend programma had ons immers geleerd dat de juiste focus, doorzettingsvermogen en geloof in je zelf tot mooie dingen kan leiden. Ook Jesper leek zich hier van bewust door de eerste partij binnen 30 seconden te winnen. De tweede en derde partij waren echter zwaar en hij moest na een goede strijd zijn meerdere erkennen in zijn tegenstander.

In de auto op weg naar huis dacht ik terug aan een jaar geleden. Ook toen namen twee JCL judoka’s deel aan het NK. Ook toen vochten de judoka’s voor wat ze waard waren. Aleen dit keer, deze zaterdag zag ik toch iets anders. Ik zag meer dan techniek: ik zag focus; ik zag geloof in eigen kunnen; ik zag hoofdrolspelers! Ik zeg vaak tegen jonge sporters: ‘om iets te krijgen moet je het eers echt willen’. En dat was wat ik zag judoka’s die echt wilden.
Natuurlijk snap ik de teleurstelling bij judoka’s na verlies en het niet behalen van een NK medaille. Als coach kijk ik echter zeer tevreden terug op deze dag. Wat is werken met jongen sporters toch geweldig, met name als je ze ziet veranderen in hoofdrolspelers!